Ansøg om data via Data Integration og Analyse (DIAS)

Foruden de data fra SSI, der stilles til rådighed via Forskerservice, er det muligt at søge om en række øvrige data fra hhv. SSI’s infektionsovervågning, HAIBA og MiBa til brug for forskning og kvalitetssikring via DIAS. 

Data fra SSI’s infektionsovervågning

SSI arbejder på at automatisere overvågningen af en lang række af SSI’s overvågningspligtige sygdomme. I dette arbejde bliver rå data fra MiBa bearbejdet og tolket, således at de bliver umiddelbart anvendelige i overvågningen. Det betyder bl.a., at de ofte fagligt komplekse mikrobiologiske svar fra MiBa, som er beregnet til at blive brugt i en klinisk sammenhæng, bliver tolket, således at der kan opstilles simple og strukturerede variable, der eksempelvis angiver om et prøvesvar er positivt eller negativt. Herudover defineres også episoder, som kan anvendes til at tælle antal sygdomstilfælde i en given periode.

I takt med at sygdommene kommer ind i den automatiserede overvågning, er det muligt at udlevere disse bearbejdede og strukturerede data til forskning. Under menupunktet ”Tilgængelige data via DIAS” til venstre her på siden kan du se listen over tilgængelige sygdomme, variabellister samt ansøgningsskema. Listen over sygdomme udvides løbende.

Ventetid: Pt er der kort ventetid, dvs. når der søges om data fra overvågningen bliver processen igangsat indenfor ca. 2 uger efter ansøgningen er modtaget. Nederst her på siden kan du se mere om processen. 

Bemærk: I forbindelse med ferieperioder må påregnes lidt længere sagsbehandlingstid.

Data fra HAIBA

HAIBA (Healthcare-Associated Infectious Database) er en del af SSI’s overvågning og bruges til at overvåge sundhedssektorerhvervede infektioner. Data i HAIBA er ligeledes baseret på data fra MiBa, som er blevet bearbejdet og tolket. Data fra HAIBA udleveres ligeledes til forskning.

Under menupunktet ”Tilgængelige data via DIAS” til venstre her på siden kan du se listen over tilgængelige sygdomme, variabellister samt ansøgningsskema.

Ventetid: Pt er der kort ventetid, dvs. når der søges om data fra HAIBA bliver processen igangsat indenfor ca. 2 uger efter ansøgningen er modtaget. Nederst her på siden kan du se mere om processen. 

Bemærk: I forbindelse med ferieperioder må påregnes lidt længere sagsbehandlingstid.

Data fra MiBa

MiBa (Den danske mikrobiologidatabase) er en landsdækkende og automatisk opdateret database over mikrobiologiske undersøgelsesresultater. Den bruges bl.a. i patientbehandlingen, ligesom den danner grundlag for den nationale overvågning af infektioner. Rå data fra MiBa, som ikke er bearbejdet og tolket, kan være vanskelige at anvende, og der er en risiko for fejlfortolkning, hvorfor det generelt anbefales, at der er en klinisk mikrobiolog inde over tolkningen af data. Det skyldes bl.a. følgende:

  • Ikke alle svar eller datafelter er mappet, dvs. der kan være lokale koder, som ikke er mappet til en fælles kode baseret på nationale standarder, hvorved datapunktet vil fremstå med et ”?”.
  • Selvom der er et positivt bakteriologisk fund, betyder det ikke nødvendigvis at prøven er positiv, eller at fundet gør patienten syg.
  • Det fremgår ikke, hvornår noget er sygdomsfremkaldende mv.
  • Der testes forskelligt fra KMA til KMA og forskelligt over tid.
  • Indikation for testen fremgår ikke, fx om det er en screeningsprøve eller en diagnostisk undersøgelse.
  • Det kan være svært at udlede resultatet af en undersøgelse, fx kan der stå både positiv og negativ forskellige steder i samme svar, eller tolkningen og forbehold kan stå i tekstfelt.

Under menupunktet ”Tilgængelige data via DIAS” til venstre her på siden finder du ansøgningsskema til MiBa-data.

Ventetid: Pt er der minimum 6 måneders ventetid til processen igangsættes. Nedenfor kan du se mere om processen. Den lange ventetid skyldes, at SSI først i foråret 2024 overtog dataansvar for MiBa og dermed fik mulighed for at udlevere data fra MiBa. Af samme grund har der ophobet sig en lang venteliste. Desuden er der tale om mere tidskrævende databehandling i forbindelse med dataafgrænsning og udtræk, da data ikke er tilrettelagte.

Bemærk: I forbindelse med ferieperioder må påregnes lidt længere sagsbehandlingstid.

 

Oversigt over proces for forskningsbetjening