Tilgængelige data via DIAS
Nedenfor kan du finde information om og dokumentation af data, som Statens Serum Institut (SSI) stiller til rådighed via DIAS.
Dokumentationen nedenfor kan du bruge, når du skal finde ud af, hvilke data og variable, der er relevante for dit forskningsprojekt.
Data fra SSI leveres som udgangspunkt til Forskermaskinerne hos Sundhedsdatastyrelsen eller Danmarks Statistik.
Data fra SSI’s infektionsovervågning
SSI stiller på nuværende tidspunkt data til rådighed for følgende sygdomme fra SSI’s automatiserede overvågning (listen opdateres løbende):
Clostridioides difficile - CDI
Cryptpsporidiose - CRYPT
Fåresyge – PARO
Gonorré – GONOR
Influenza (A og B) – INFL
Invasiv Haemophilus influenzae - IHAEM
Invasiv Pneumokok – IPNEU
Kighoste – BPERT
Klamydia – KLAMY
Mpox – MPOX
Mycoplasma pneumoniae – MYCO
Mæslinger - MORBV
Ornitose – ORNIT
Respiratorisk Syncytial-Virus – RSV
Rota virus – ROTA
Når du søger om data fra SSI’s infektionsovervågning er der tre variabellister tilgængelige:
I variabellisten ”PatientSamples” findes oplysninger om den enkelte prøve, herunder det tolkede svar på prøven for den pågældende sygdom.
I variabellisten ”EpisodeSamples” findes oplysninger om episoder, hvilket betyder, at man indenfor en given periode kan tælle antal sygdomstilfælde i form af episoder. Der findes forskellige episodemetoder afhængig af, hvilken sygdom der er tale om. De mest anvendte i SSI’s infektionsovervågning er:
- Fixed period: Episoderne har en fast varighed, hvor episoden beregnes ud fra dato for første positive prøve – uanset om der efterfølgende kommer flere prøver.
- Rolling window - Episoderne har som udgangspunkt en fast episodelængde, men episoden beregnes ud fra den seneste positive prøve og dermed ender episoderne med varierende varighed. Når der er gået mere end det antal dage, der minimum er i episoden siden starten af en episode, uden et nyt positivt prøvesvar, så vil et nyt positivt prøvesvar starte en ny episode.
- First in season: Episoden starter ved det første positive prøvesvar i en given sæson. Sæsonen har et års varighed og starter en given uge.
Den specifikke episodedannelse fremgår af dokumentationen for den enkelte sygdom.
I variabellisten ”Details” findes mere detaljerede oplysninger om den enkelte prøve, fx undersøgelsesmetode, lokation, subtyper mv. Det vil være forskelligt fra sygdom til sygdom, hvilke typer details, der indgår, da ikke alle typer details er relevante for alle sygdomme. I ”Beskrivelse af details” er en uddybende beskrivelse af de enkelte details.
Det er muligt at koble de tre variabellister, da variablen ”LarLab” (prøvenummer) indgår i alle tre variabellister.
Data fra SSI’s infektionsovervågning går tilbage til 2010, men datakvaliteten er forbedret over tid, og især de første år har varierende datakvalitet.
Forsker skal angive, hvilke sygdomme, der ønskes data på, og hvilke variable, der ønskes. Forsker skal begrunde sine valg. Ansøgningsskema fremgår nedenfor og kan rekvireres i word-format ved at skrive til DIASBestilling@ssi.dk.
Data fra HAIBA
HAIBA indeholder data for udvalgte sundhedssektorerhvervede infektioner. På nuværende tidspunkt indeholder HAIBA data for følgende fem infektionstyper:
- Bakteriæmi (bakterier i blodet)
- Urinvejsinfektion
- Tarminfektion med Clostridioides difficile
- Dyb infektion efter planlagt total hoftealloplastik (kunstig hofte)
- Dyb infektion efter planlagt knæalloplastik (kunstigt knæ)
For mere information om de enkelte case-definitioner klik her.
Data fra HAIBA går tilbage til 2010, men datakvaliteten er forbedret over tid, og især de første år har varierende datakvalitet.
Forsker skal angive, hvilke sygdomme, der ønskes data på, og hvilke variable, der ønskes. Forsker skal begrunde sine valg. Ansøgningsskema fremgår nedenfor og kan rekvireres i word-format ved at skrive til DIASBestilling@ssi.dk.
Variabelbeskrivelse Bakteriæmi
Variabelbeskrivelse Urinvejsinfektion
Data fra MiBa
MiBa er en landsdækkende og automatisk opdateret database over mikrobiologiske undersøgelsesresultater. Data fra MiBa går tilbage til 2010, men datakvaliteten er forbedret over tid, og især de første år har varierende datakvalitet.
Rå data fra MiBa, som ikke er bearbejdet og tolket, kan være vanskelige at anvende, og der er en risiko for fejlfortolkning. Klik her for at læse mere.
Forsker skal beskrive, hvilke typer af data, der ønskes fra MiBa samt begrunde sine valg. Ansøgningsskema til MiBa-data fremgår nedenfor og kan rekvireres i word-format ved at skrive til DIASBestilling@ssi.dk.